Kinderopvangtoeslag: wat is het precies en hoe vraag je kinderopvangtoeslag aan?

Elke ouder is ervan op de hoogte dat het krijgen van kinderen gepaard gaat met extra kosten.  Het is dan prettig om te weten dat er diverse tegemoetkomingen bestaan. Denk maar aan de kinderopvangtoeslag die ouders kunnen ontvangen zodra kinderen naar de kinderopvang gaan. Toch zien wij heel veel vragen terugkomen met betrekking tot deze kinderopvangtoeslag. Vragen over het aanvragen van de kinderopvangtoeslag, of je recht hebt op kinderopvangtoeslag, of hoe je kinderopvangtoeslag kunt berekenen.

 

Op deze informatiepagina proberen wij meer duidelijkheid te creëren over het aanvragen van kinderopvangtoeslag.

 

Kinderopvangtoeslag: wat en voor wie is het?

Kinderopvangtoeslag is een toeslag die ouders ontvangen als tegemoetkoming voor de kosten voor de kinderopvang. De hoogte van deze toeslag is verschillend per gezin en afhankelijk van verschillende factoren, zoals het gezamenlijke inkomen en het aantal uur dat men werkt.

Wanneer heb je recht op kinderopvangtoeslag?

Kinderopvangtoeslag krijg je niet zomaar. Om kinderopvangtoeslag te krijgen moeten jij en/of jouw toeslagpartner aan bepaalde voorwaardes voldoen, namelijk:

  • Het kindercentrum moeten geregistreerd zijn bij het Landelijk Register Kinderopvang (LRK)
  • Een schriftelijke overeenkomst met het kindercentrum. Hier moeten bepaalde gegevens in staan, zoals uurtarief van de opvang en het aantal opvanguren.
  • Je volgt een studie, je werkt / volgt een traject om werk te vinden, of je volgt een inburgeringscursus bij een gecertificeerde instelling. Dit geldt natuurlijk ook voor jouw toeslagpartner.
  • Jij en jouw toeslagpartner hebben een Nederlandse nationaliteit of een geldig verblijfsvergunning.

Lees hier alle voorwaarden om in aanmerking te komen voor kinderopvangtoeslag.

Hoe vraag je kinderopvangtoeslag aan?

Toeslagen kun je via de belastingdienst aanvragen, via Mijn toeslagen. Om in te loggen bij de belastingdienst heb je een DigiD nodig.

Wanneer moet je kinderopvangtoeslag aanvragen?

Kinderopvangtoeslag moet je minimaal 3 maanden voordat jouw kind naar de opvang gaat, aanvragen bij de belastingdienst. Klik hier voor meer informatie over het aanvragen van de kinderopvangtoeslag. Onze tip is dat je niet te lang moet wachten met het aanvragen van de kinderopvangtoeslag omdat je dan geld kunt mislopen en dit is natuurlijk zonde.

Hoeveel kinderopvangtoeslag heb ik recht op?

Deze vraag zien wij ook met regelmaat terugkomen en is wederom per ouder verschillend. Dit ligt namelijk aan het gezamelijke inkomen van jou en jouw toeslagpartner. De kinderopvangtoeslag kun je eenvoudig berekenen op de website van de belastingdienst. Klik hier om jouw kinderopvangtoeslag te berekenen. Het feit blijft wel dat er altijd een eigen bijdrage is voor de kinderopvang.

Maak ook gebruik van onze handige rekentool om jouw netto kinderopvangkosten te berekenen. 

Tot welke leeftijd krijg je kinderopvangtoeslag?

Je ontvangt kinderopvangtoeslag tot de 1e dag van de maand waarop hij of zij naar het voortgezet onderwijs gaan. Vanaf dan heb je geen recht meer op kinderopvangtoeslag.

Voor hoeveel opvanguren krijg ik kinderopvangtoeslag?

Dit hangt af van het aantal uur dat je werkt. In de meeste gevallen kun je alle opvanguren gewoon meetellen, maar niet altijd. Als jij of jouw toeslagpartner weinig werkt is het mogelijk dat je niet alle opvanguren vergoed krijgt.

Kinderopvangtoeslag wijzigen

Het leven verandert natuurlijk met regelmaat en het is goed mogelijk dat je te maken krijgt met het wijzigen van de kinderopvangtoeslag. Een voorbeeld van zo’n situatie kan zijn: een promotie op het werk, waardoor je meer gaat verdienen, je gaat minder werken en hebt minder kinderopvanguren nodig, of je kind gaat gebruik maken van een ander type kinderopvang. Het is belangrijk om dit soort wijzigingen door te geven aan de Belastingdienst.

 

In welke situaties verandert de kinderopvangtoeslag?

  • Je kind gaat gebruik maken van een andere type kinderopvang, bijvoorbeeld de BSO
  • Je hebt minder opvanguren nodig
  • Je wilt extra opvanguren voor je kind regelen
  • Het uurtarief van de kinderopvang organisatie verandert.

Wisselende opvanguren

Het is goed mogelijk dat de opvanguren van de kinderopvang voor een paar maanden wijzigingen, bijvoorbeeld als je een zzp’er bent en een paar maanden minder of meer gaat werken. Geeft deze wisselende opvanguren dan tijdig door aan de belastingdienst. Lees meer informatie over welke veranderingen in de kinderopvang je moet doorgeven.

 

De meest gestelde vragen over de kinderopvangtoeslag

Wanneer vraag je kinderopvangtoeslag aan?

 Het is handig om kinderopvangtoeslag op tijd aan te vragen. Dit doe je minimaal 3 maanden voordat jouw kind naar de opvang gaat.

Heb ik recht op kinderopvangtoeslag?

Volgen jij en jouw toeslagpartner een studie, of zijn jullie beide aan het werk? Dan heb je recht op kinderopvangtoeslag. Lees hier meer informatie over de vraag: heb ik recht op kinderopvangtoeslag.

Heb ik recht op kinderopvangtoeslag als je werkeloos bent?

In veel gevallen heb je dan geen recht op kinderopvangtoeslag. Volgen jij of jouw partner een studie of een inburgeringscursus bij een gecertificeerde instelling? Dan heb je wel recht op kinderopvangtoeslag. Wil je meer informatie over de voorwaardes van de kinderopvangtoeslag? Lees hier meer informatie over de kinderopvangtoeslag.

Wanneer en hoever van tevoren kan ik kinderopvangtoeslag aanvragen

Kinderopvangtoeslag kun je minimaal 3 maanden van tevoren aanvragen bij de belastingdienst via Mijn Toeslagen.

Voor welke opvangsoorten krijg ik kinderopvangtoeslag?

Je krijgt kinderopvangtoeslag voor goedgekeurde kinderopvangcentra. Raadpleeg hiervoor het Landelijk Register Kinderopvang. TintelTuin kinderopvangcentrums zijn goedgekeurd en staan in het Landelijk Register Kinderopvang.

Kan ik ergens mijn kinderopvangtoeslag berekenen?

Ja, dit kan zeker. De belastingdienst heeft een handige tool voor proefberekeningen.  Bereken jouw kinderopvangtoeslag via de belastingdienst. Bij TintelTuin hebben wij ook een handige rekentool om alvast het netto opvangtarief te berekenen voor de kinderopvang.Tot welke leeftijd krijg je kinderopvangtoeslag?

Je ontvangt kinderopvangtoeslag als jouw kind(eren) naar een geregistreerde kinderopvang gaat. Ook voor de BSO kun je een toeslag krijgen. De kinderopvangtoeslag kun je ontvangen tot dat jouw kind naar het eerste jaar gaat van het voortgezet onderwijs.

Hoe vaak en wanneer krijg je kinderopvangtoeslag?

De kinderopvangtoeslag wordt elke maand rond de 20ste gestort door de belastingdienst. Ook kun je ervoor kiezen dit bedrag direct te storten naar de kinderopvang.

Voor hoeveel opvanguren krijg ik kinderopvangtoeslag?

Het aantal uren dat je vergoedt krijgt hangt af van het aantal uur dat je werkt. In veel gevallen kunnen alle opvanguren meetellen, alleen niet altijd. Bijvoorbeeld als jouw toeslagpartners weinig werkt of geen werk heeft.

Er verandert iets in de kinderopvang. Hoe wijzig ik de kinderopvangtoeslag?

Wijzigt er iets in je inkomen of het aantal uur voor de kinderopvang? Geef dit dan tijdig door aan de Belastingdienst.

Ik wil het aantal opvanguren wijzigen voor de kinderopvang? Hoe kan ik dit wijzigen?

Het is mogelijk dat er een aantal maanden iets verandert aan het aantal opvanguren die je nodig hebt voor de kinderopvang. Geef dit tijdig door aan de Belastingdienst.